Naar kunst leren kijken

Daar loop je dan! In een stad vol kunst, bij een lokale tentoonstelling of in een prachtig museum. Je bent omringt door kunst en cultuur, door schilderijen, tekeningen, beelden, door een breed scala aan creatieve uitspattingen. Maar plotseling voel je je overweldigd door de kamers gevuld met kunst. Je weet niet goed waar je moet beginnen, hoe je echt naar deze meesterwerken kan kijken. Help!

Monet Marmottan Studio Caats

Herkenbaar? Misschien heb je het ooit wel eens meegemaakt. Je wilt graag genieten, leren, de kunst ervaren. Je wilt graag verder komen dan ‘dit vind ik mooi’ of ‘dit vind ik niet mooi’ maar weet niet precies hoe je dat het beste kunt doen.

Zo haal je alles uit je museumbezoek
Er is geen goed of fout, geen trucje of methode om kunst te gaan waarderen. Sommige kunst vind je mooi, andere raakt je (nog) niet. Soms is het een kwestie van ‘oefening baart kunst’, van blijven kijken. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om meer uit je museumbezoek te halen.

Hier zijn mijn tips:

  • Verschillende musea en tentoonstellingen bezoeken om te ontdekken wat jou raakt, wat jou inspireert. Misschien is er bij jou in de buurt wel een kunstroute? Misschien is abstracte kunst niks voor jou, maar gaat je hart sneller kloppen van de Oude Meesters?

  • Boek eens een (audio)tour in een musea. Wanneer je experts hoort praten over kunst ontdek je vaak veel meer!

  • Wissel af met dichtbij en verder weg staan. Een kunstwerk bekijken van dichtbij geeft een heel ander effect dan van een afstand! Sommige schilderstijlen komen zelfs alleen goed tot hun recht als je er niet vlakbij staat. Tegelijkertijd kan het inspirerend zijn om de verfstreken of het materiaal van dichtbij te zien.

  • Soms staan er in musea bankjes. Ga eens zitten, neem de geur, de kleuren van de muur, het licht, de sfeer van het musea in je op.

  • Lees de tekst in de tentoonstelling of op de bordjes bij de kunstwerken. Kun je ontdekken hoe oud de schilder/maker was op het moment dat het kunstwerk gemaakt werd? Wat zegt de titel/naam van het kunstwerk je? Staat er bij in welke stijl of materiaal het gemaakt is? Google eens wat dat betekent.

  • Haal de verwachting dat je elk kunstwerk uitvoerig moet bekijken en mooi moet vinden in een museum weg. Sommige werken doen iets met je, daar sta je langer bij stil, andere loop je rustig langs. Dat is oké!

  • Vergeet niet naar de lijsten te kijken als die er zijn, dat zijn soms ook kunstwerken. Is het een grote lijst, een moderne lijst? Is er een passe partout? Maakt het formaat (klein of groot) van het kunstwerk indruk op je?

  • Als je naar een kunstwerk kijkt kun je altijd je eigen emotie en reactie onder de loep nemen. Waarom vind ik dit mooi of lelijk? Wat zeggen/doen de kleuren? Is er een verhaal te ontdekken in dit werk? Zoek eens op wat sommige dieren, voorwerpen of kleuren voor symbolische betekenis hebben. Hier lees je een artikel over de ‘verborgen betekenis in bloemstillevens’.

  • Ga met iemand anders naar een tentoonstelling en bespreek samen wat je ziet en ervaart. Je zult zien dat je niet overal hetzelfde over denkt en dat je, door erover te praten, veel meer gaat zien!

  • Neem een schetsboek en potlood/pen mee en ga eens zitten schetsen. Door te tekenen ga je vanzelf anders naar de kunst kijken en zullen meer details je opvallen.

Heel veel plezier!

← Oudere berichten Nieuwere berichten →

Laat een reactie achter

Kleurplaten, verhalen en ideeën

RSS
Blogpost Persoonlijk Tips

Een creatief leven hebben doe je zo!

Cathelijne de Jongste

Oké, de titel van deze blogpost is misschien wat enthousiast, maar toch wil ik graag met jou mijn gedachten delen over een creatief leven leiden....

Lees verder
Blogpost Procerate Tips

Mijn werkwijze: hoe maak ik een digitale illustratie?

Cathelijne de Jongste

Als tekenaar en illustrator ontwikkel je je eigen werkwijze en kies je voor materialen die daarbij passen. In opdracht voor klanten zoek je telkens naar...

Lees verder