Mijn werkwijze: hoe maak ik een digitale illustratie?

Als tekenaar en illustrator ontwikkel je je eigen werkwijze en kies je voor materialen die daarbij passen. In opdracht voor klanten zoek je telkens naar de juiste wijze om middels een illustratie een verhaal te vertellen, iets te communiceren.

Voor mij is het digitaal illustreren, op een tablet met het programma Procreate, een echte uitkomst. Het geeft zowel mij als mijn klanten flexibiliteit. Formaat, vormen, kleuren, compositie kunnen worden aangepast wanneer dat nodig is. 

Tools of the trade

Ik gebruik een iPad Pro, een Apple Pencil, Procreate en de Adobe programma's om mijn illustraties te maken. Daarnaast gebruik ik in mijn werk vaak Milanote (voor moodboards) en Pinterest (voor inspiratie).

Van idee naar schets

De meeste opdrachten voor maatwerk komen binnen via een Instagramberichtje of e-mail. Het begint vaak bij een vraag of al met een idee. Soms is het een geboortekaart en andere keren weer een portret of illustratie voor een bedrijf. Mijn eerste doel is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen zodat ik je een goede offerte kan geven en antwoord op al je vragen.

In sommige gevallen doen we dat via e-mail, maar ik maak ook gebruik van een vragenlijst en eventueel een aanvullende (video)bel-afspraak. Daarin deel jij al je ideeën en wensen, zodat ik die kan samenvatten in een offerte. 

Is de offerte in orde? Dan ontvang je de factuur voor de maakkosten en ga ik met jouw foto's en ideeën aan de slag met een moodboard en kleurenpalet (indien nodig) en de eerste schetsen. Je ontvangt van mij een schets (of soms meer) in je inbox, waarna je met mij je feedback kunt delen. Wil je nog iets toevoegen of juist weglaten? Dit is het moment!

Digitale illustratie

Met de compositieschets als uitgangspunt ga ik nu aan de slag met de illustratie. Of dat nu een portret, huisportret of iets heel anders is, de werkwijze is altijd hetzelfde. Ik begin met de grote kleurvlakken, dan de textuur, de details en tenslotte de schaduw. Is er vormgeving nodig? Dan importeer ik de illustratie in inDesign en maak ik de vormgeving in orde. 

Mockups

En plof! Daar valt je ontwerp in je inbox. Een van de manieren om je te helpen visualiseren hoe de illustratie eruit kan gaan zien als het gedrukt is, is het gebruik van mockups. Een mockup is een foto van een product, die bewerkt is. Ik plaats in de foto van de kaart, tas of welk ander product dan ook, jouw illustratie. Zo krijg je echt een goed idee van het eindresultaat! Ik gebruik vaak mockups van Maaikevoordemakers. Maaike maakt hele strakke en diverse mockups, waarin ik zelfs het papiersoort kan aanpassen. 

Tijd om samen te bespreken welke details nog aangepast moeten worden voordat het ontwerp definitief klaar is. 

Geboortekaartje met huis gevouwen kaart studio caats

Drukwerk optioneel

Alhoewel de meeste illustraties worden gedrukt is het altijd optioneel. Je kunt er ook voor kiezen om de illustratie alleen digitaal te ontvangen. In de offerte geef ik altijd aan voor welke doeleinden je hem mag gebruiken. Bij een geboortekaartje kun je de digitale versie alvast met je familie en vrienden delen als je dat wilt. Handig! En een portret is ook leuk om te gebruiken op social media.

Toch iets laten drukken? We bespreken het formaat, aantal en papiersoort en dan stuur ik het bestand drukklaar naar de drukker. Binnen een week heb jij het dan in huis. Klaar om ingelijst, gebruikt of verstuurd te worden! 

Aanpassingen en toevoegingen

Een huisportret laten maken die je een jaar later als kerstkaart wilt gebruiken? Leuk! Laat het me weten, dan voeg ik als dat jouw wens is, sfeervolle winterse elementen toe en een passende tekst zodat je het portret als kaart kunt versturen! 

Benieuwd naar de illustraties die ik maak? Of kan ik voor jou aan de slag? Neem hier alvast een kijkje of neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

← Oudere berichten Nieuwere berichten →

Laat een reactie achter

Kleurplaten, verhalen en ideeën

RSS
Blogpost Persoonlijk Tips

Een creatief leven hebben doe je zo!

Cathelijne de Jongste

Oké, de titel van deze blogpost is misschien wat enthousiast, maar toch wil ik graag met jou mijn gedachten delen over een creatief leven leiden....

Lees verder
Blogpost Tips

Naar kunst leren kijken

Cathelijne de Jongste

Daar loop je dan! In een stad vol kunst, bij een lokale tentoonstelling of in een prachtig museum. Je bent omringt door kunst en cultuur,...

Lees verder