Een creatief leven hebben doe je zo!

Oké, de titel van deze blogpost is misschien wat enthousiast, maar toch wil ik graag met jou mijn gedachten delen over een creatief leven leiden. Misschien in de vorm van een baan, een hobby of op een manier die bij jou past. Want ik ben ervan overtuigd dat we allemaal een vorm van creativiteit in ons hebben en dat een deel ook te ontwikkelen en aan te leren is. Ons gevoel van 'daar ben ik nog niet goed genoeg voor' of 'dat kan ik toch niet zomaar gaan doen' houden ons vaak tegen. Als je blijft wachten totdat je 'goed genoeg bent' om te beginnen, dan blijf je wachten.

Doen alsof
En deze methode werkt ook bij veel andere doelen die je kunt hebben in het leven. Ik noem het: doen alsof. Enkele jaren geleden wilde ik grote stappen zetten in mijn dagelijkse en wekelijkse gewoontes om een gezonder leven te leven. Toen begon ik na te denken over wat mijn ideaalplaatje zou zijn. Hoe leeft iemand die gezonde gewoontes heeft op dagelijkse basis? Wat doet die persoon voor zijn mentale en fysieke gezondheid? Hoe ziet hun dag eruit? 

Wat doen de professionals?
Met een lijstje in mijn hoofd ben ik sommige dingen direct toe gaan passen. Ik ben niet gaan wachten totdat ik eraan toe was of goed genoeg was of het 'verdiende'. Ik ben gewoon begonnen en zodra ik een bepaalde gewoonte enigszins onder de knie had, voegde ik een nieuwe toe. Zoals elke dag mijn bed opmaken of minstens één dag in de week helemaal geen verplichtingen hebben.

En deze aanpak kan ook helpen als je een creatief leven wilt leiden. Mensen die van creativiteit hun werk hebben gemaakt hebben allerlei gewoontes die ze regelmatig doen. Dat kan zijn: elke dag schetsen, een schetsboek mee op pad nemen, foto's maken en verzamelen voor referenties, naar musea gaan om inspiratie op te doen, je creatieve uitspatting online delen (portfolio, forum, social media, blog), cursussen volgen om jezelf te ontwikkelen. 

Negeer die stem in je hoofd
En alhoewel die stem in je hoofd je misschien wijsmaakt dat je je werk pas mag delen met anderen als het goed genoeg is, is dat dus helemaal niet waar. Tijd vrijmaken om naar kunstroutes, musea en andere culturele evenementen te gaan is niet alleen iets voor 'echte' kunstenaars. Gewoon mee beginnen! Je zult zien dat 'gewoon' beginnen je leven zal veranderen en je een boost zal geven. 

Het is zo makkelijk (en logisch) om verlamd te raken door al onze plannen en dromen en niet te weten waar te beginnen. Denk eens aan het ideale plaatje in je hoofd, jouw droom, en begin een deel daarvan uit te voeren wanneer mogelijk. Je zult versteld staan van wat mogelijk is! En hoe leuk het is en goed het voelt om je leven in te vullen zoals je al zo lang zo graag wilt!

← Oudere berichten

Laat een reactie achter

Kleurplaten, verhalen en ideeën

RSS
Blogpost Procerate Tips

Mijn werkwijze: hoe maak ik een digitale illustratie?

Cathelijne de Jongste

Als tekenaar en illustrator ontwikkel je je eigen werkwijze en kies je voor materialen die daarbij passen. In opdracht voor klanten zoek je telkens naar...

Lees verder
Blogpost Tips

Naar kunst leren kijken

Cathelijne de Jongste

Daar loop je dan! In een stad vol kunst, bij een lokale tentoonstelling of in een prachtig museum. Je bent omringt door kunst en cultuur,...

Lees verder