Hoe gebruik ik Procreate (beginners)?

Procreate is een applicatie voor je iPad. Met een eenmalige betaling koop je het programma en kan je gelijk aan de slag. Ikzelf gebruik Procreate om mijn illustraties in te maken. Naast je iPad heb je een stylus nodig, dat is een pen waarmee je op een tablet kunt schrijven, markeren en tekenen. Ik gebruik zelf de Apple Pencil, tweede generatie, en ben er erg blij mee. 

Canvas aanmaken en instellen
Bij het instellen van je canvas zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: het einddoel (wordt het gedrukt of is het alleen voor online gebruik) en het formaat (als je dit weet).

Door op het plus-icoontje te klikken kun je zelf een canvas samenstellen, die dan in de lijst komt te staan met standaard templates. Handig om te gebruiken. Als je je illustratie wilt laten drukken kies je voor CMYK. is het alleen voor online gebruik, dan volstaat RGB (dit is een kleurmodel dat geschikt is voor beeldschermen).

Afloopgebied
Het formaat stel ik zelf het liefste in aan de hand van centimeters. Als ik illustraties maak voor mijn eigen collectie werk ik het liefste in A4 formaat. Ik tel er dan aan alle kanten minimaal 3mm bij op. Dan krijg je dus  21,6 x 30,3 cm. Die 3mm aan alle zijden noem je het afloopgebied, ofwel bleed. Dat is het stukje van het canvas wat de drukker eraf snijdt. Je tekent daar wel in, zodat de kleur bij het afsnijden netjes tot de rand doorloopt.

Sommige drukkers hanteren een andere hoeveelheid mm. Controleer dit even bij de drukker die je wilt gaan gebruiken. Houdt bij het tekenen rekening met dit afloopgebied door geen belangrijke details in de rand te plaatsen.

DPI en lagen
Je zult zien staan dat je een DPI moet aangeven. Dit staat voor Dots Per Inch. Omdat je in Procreate met pixels werkt (kleine vierkante stipjes in je beeldscherm) geef je aan hoeveel je er wilt. Voor online gebruik is 72dpi voldoende, maar voor drukwerk hanteer ik zelf minimaal 300dpi. De grootte van je canvas en hoogte van je DPI heeft effect op de hoeveelheid lagen die je krijgt. 300dpi op een A4 formaat geeft je voldoende lagen om mee te werken. 

Dus: hoe meer stipjes (dots) per inch (klein oppervlakte), hoe hoger de resolutie van je afbeelding, hoe scherper je illustratie. 

Aan de slag
Je kunt nu aan de slag met tekenen. Zelf geef ik het canvas altijd een naam, zodat je een beetje overzicht houdt in je werk. Als je meerdere canvassen hebt in je Procreate kun je de een naar de de ander slepen. Houd 'm even op de ander en er ontstaat een map. Zo kun je je werk ordenen.

Zelf heb ik een canvas in mijn Procreate staan voor A4 formaat. Dat bestand bevat mijn handtekening en een laag met textuur (het effect van aquarelpapier). Ik dupliceer dit canvas als ik hier mee aan de slag wil gaan (zodat het origineel blijft bestaan): select > duplicate. De laag met het aquarelpapier zet ik bovenaan en geef ik het effect Mulitply (60%). 

Waarom worden mijn illustraties onscherp?
In Procreate werken we dus met die stipjes, die pixels. Als je een laag hebt met een vorm erin en je draait of vergroot, dan wordt de pixel dat in een raster staat mogelijk onscherp.

Daarom werk ik zelf op een groot canvas, omdat het verkleinen vaak geen probleem oplevert. Wil je liever niet met pixels werken, maar met vectors (zie een vector als een vorm waarin de randen altijd gelijk blijven door een wiskundige berekening) dan kun je in een ander programma tekenen, zoals in Photoshop of Adobe Fresco. 

Wat kun je doen om je illustratie in Procreate scherp te houden?

  1. Werk in een groot canvas
  2. Maak eerst een schets, zodat je niet veel lagen en vormen hoeft te verslepen/verschuiven
  3. Zorg voor voldoende DPI
  4. Wil je een laag of vorm draaien of verplaatsen, zorg dan dat je (onderaan je scherm) de interpolation niet op Nearest Neighbour maar op Bicubic hebt staan

Je kunt er ook voor kiezen om losse onderdelen te tekenen en deze naar een bewerkingsprogramma zoals Photoshop of InDesign te exporteren en daarin te bewerken. 

Waarom ik graag in Procreate werk?
Procreate geeft je, als pixelgebaseerd programma, door de hoeveelheid brushes  de mogelijkheid om heel veel schilder- en tekentechnieken na te bootsen. De lagen en de hulpmiddelen maken het een heel gebruiksvriendelijk programma. Daarnaast kost het programma zelf maar eenmalig iets meer dan 10 euro. En je kunt overal werken, als je je iPad en stylus maar bij je hebt! 

Heb je meer vragen over Procreate? Laat dan een reactie achter, dan behandel ik je vraag wellicht in een volgende blogpost. 

← Oudere berichten Nieuwere berichten →

Laat een reactie achter

Kleurplaten, verhalen en ideeën

RSS
Blogpost Persoonlijk Tips

Een creatief leven hebben doe je zo!

Cathelijne de Jongste

Oké, de titel van deze blogpost is misschien wat enthousiast, maar toch wil ik graag met jou mijn gedachten delen over een creatief leven leiden....

Lees verder
Blogpost Procerate Tips

Mijn werkwijze: hoe maak ik een digitale illustratie?

Cathelijne de Jongste

Als tekenaar en illustrator ontwikkel je je eigen werkwijze en kies je voor materialen die daarbij passen. In opdracht voor klanten zoek je telkens naar...

Lees verder