Waarom ik Zweeds ben gaan leren?!

Aan ideeën en gedachten is er in mijn hoofd geen gebrek. Alleen als ik me echt niet goed voel drogen die soms even op. Gedachten gaan vaak honderd kilometer per uur en talloze ideeën dansen in het rond. Ideaal als je je werk maakt van je creativiteit! Wanneer ik dan, na een dag creatieve output leveren, moe ben en afleiding wil zoeken is het daarom extra verleidelijk om vermaakt te willen worden door mindelessly scrolling. Pinterest, Instagram, Tiktok, Youtube en zelfs de nieuwssites vullen die craving voor afleiding perfect. Daar zijn ze tenslotte ook voor gemaakt. Een tijdlijn die niet ophoudt, passief kijkend naar een stroom aan prikkels. Heerlijk!

Ik wil niet leven achter een scherm

Maar ook niet echt ontspannend. Tenminste, niet altijd, niet de hele tijd. Terwijl ik juist zo enorm hou van met aandacht leven, met open ogen in de wereld staan (ja, ook in de wachtruimte van de tandarts), omdat ik weet dat dat me mooie momenten en gesprekken oplevert. Ik vind het zo zonde als tussen de ervaringen die ik kan hebben en mijzelf altijd een scherm zit. Dan mis ik de herfstkleuren, de zonsondergang, de leuke gesprekken. Dan mis ik het leven.

Zweeds leren

Dus, zo bedacht ik me, wil ik daar wat meer balans in vinden. Bestaat er zoiets als intentional scrolling? Niet onbewust met mijn vinger naar de Instagram app op een verloren moment, maar alleen als ik dat echt wil? Wellicht onbegonnen werk, maar toch. Voor die momenten dat ik toch even mijn gedachten op iets anders wil zetten heb ik Duolingo gedownload. Een applicatie waarmee je een taal kan leren. Iets (talen leren, bedoel ik dan) wat ik altijd graag heb gedaan en wat me echt even uit mijn dagelijkse beslommeringen trekt. En weet je wat? Het werkt super goed! 

Onbewust klik ik de app aan, want hij staat op de plek in mijn telefoon waar vroeger Instagram stond, en oefen ik een paar minuten mijn beginnersniveau Zweeds. Instant goed gevoel door alle motiverende notificaties die je krijgt nadat je een les hebt afgerond of een nieuw niveau hebt bereikt. En de craving die mijn brein zoekt voor afleiding en vermaak? Gevonden!

De balans vinden

Misschien is het niet altijd een kwestie van alles of niets. Misschien is het soms zoeken naar een middenweg, naar omdenken en aanpassen? Lekker mindless scrollen als ik daar zin in heb, maar ook (h)erkennen dat dat niet altijd het beste is voor mijzelf (hallo overprikkeling en ruis op de lijn) en dus soms een andere keuze maken. 

← Oudere berichten Nieuwere berichten →

  • Wat superleuk dat Duolingo je die afleiding biedt op een ‘gezondere’ manier. Heel slim om hem op de plek van instagram te zetten. Zo zie je maar hóe onbewust en automatisch we vaak apps aanklikken, hé…

    Jättebra!

  • Wat een hele leuke, inspirerende en inhoudelijke blog! Complimenten!

Laat een reactie achter

Kleurplaten, verhalen en ideeën

RSS
Blogpost Persoonlijk Tips

Een creatief leven hebben doe je zo!

Cathelijne de Jongste

Oké, de titel van deze blogpost is misschien wat enthousiast, maar toch wil ik graag met jou mijn gedachten delen over een creatief leven leiden....

Lees verder
Blogpost Procerate Tips

Mijn werkwijze: hoe maak ik een digitale illustratie?

Cathelijne de Jongste

Als tekenaar en illustrator ontwikkel je je eigen werkwijze en kies je voor materialen die daarbij passen. In opdracht voor klanten zoek je telkens naar...

Lees verder